На даний
момент, на ринку України, існує досить багато всіляких моделей жировловлювача,
як вітчизняного виробництва, так і імпортного. Матеріал, з якого вони
виготовлені – пластик, здебільшого термостійкий поліпропілен, набагато рідше
поліетилен, або метал (як правило “нержавіюча сталь”).
Ми не
будемо довго зупинятися на металевих виробах. Скажемо тільки, що моделі з
справжньої харчової нержавіючої сталі, як правило висококласні, але
невиправдано дорого коштують. Вироби ж з так званої “звичайної нержавійки”,
що в кращому випадку має на увазі під собою звичайне оцинковане залізо, можливо
з додатковим покриттям, як правило, викликають сумніви особливо в стійкості до корозії
зварних швів, особливо при впливі агресивних миючих засобів і температури.
Зупинимося
детальніше на пластикових моделях побутових жировловлювачів під мийку і
промислових Жировловлювачів (сепараторів жирів). Для нормальної, стабільної
роботи жировловлювача необхідне обов’язкове виконання декількох умов:
1.
Кількість
вступників каналізаційних стоків має бути менше або дорівнює робочої
продуктивності жировловлювача.
2.
Точки
скидання стоків (мийки, ванни) і трубопроводи, за якими стоки подаються на вхід
в жировловлювач, повинні знаходиться вище вхідного отвору жировловлювача,
причому трубопроводи повинні мати ухил не менше одного градуса на 1 метр погонний.
3.
Вихідний
отвір жировловлювача для стоків повинен знаходитися вище точки входу в
каналізацію. Причому трубопровід, від жировловлювача до входу в каналізаційну
систему, повинен мати також ухил не менше 1 градуса на 1 метр погонний.
У разі,
якщо установка жировловлювача запроектована ще на стадії підготовки технічної
документації з інженерних мереж, то ніяких проблем в принципі не повинно бути.
Тому що в будівельній документації, як правило, вказуються всі необхідні для
підбору жировловлювача дані. А найчастіше вказується конкретна модель і
виробник жировловлювача. Залежно від типу проектованого об’єкту і планованої
кількості стоків, жировловлювач може бути обраний, як у вигляді моделі для
установки під мийку посуду, так і для монтажу в підвалі або на вулиці із
заглибленням під землю. Безпосередньо перед приймаючим колодязем, в який
скидаються каналізаційні стоки з усього об’єкта .
Трохи
складніше буває підібрати потрібну модель жировловлювача при реконструкції
діючої каналізаційної мережі. В такому випадку необхідно знати багато факторів,
таких як:
·
розміри
каналізаційних труб;
·
кількість
обслуговуваних точок скидання (мийок, ванн для посуду);
·
характеристики
каналізаційних стоків які скидаються;
·
передбачуваний
або необхідний для роботи обсяг споживання, а значить і стоків води;
·
вибрати
місце для розташування жировловлювача;
·
передбачити
можливість підключення жировловлювача до витяжної вентиляції;
·
передбачити
можливість доступу персоналу до жировловлювача для обслуговування і т.д.
Так як жировловлювач
відноситься до каналізаційного обладнання, всі розрахунки при виборі
жировловлювача під мийку необхідно проводити відповідно до ДБН В.2.5-64 діє до:
2012 «ВНУТРІШНІЙ ВОДОПРОВІД І КАНАЛІЗАЦІЯ».
Вибір
моделі жировловлювача для установки, можна проводити за двома технологіями
розрахунку продуктивності:
Перша – підбір жировловлювача проводитися на основі
даних підприємства харчування, тобто в залежності від кількості страв, що
готуються. При виборі таким методом немає впевненості в роботі жировловлювача в
пікові моменти. Тобто в ті моменти, коли в жировловлювач надходить велика
кількість стоків. Це пов’язано з тим, що немає явної залежності жировловлювача
і кількості мийок.
Друга – підбір жировловлювача проводиться на підставі
кількості мийок і відповідно максимально можливого, пікового скидання стоків.
Тобто в прямій залежності від кількості, що надходять до жировловлювача стоків.
Для мийок в закладах громадського харчування максимальна витрата стічних вод
становить 0,3 л/с, з піковими скидами до 0,6 л/с. З огляду на те, що зазвичай
мийка якої ви не користуєтесь постійно в режимі з максимальною продуктивністю
(в робочому процесі, коли в мийці знаходиться посуд, обсяг займаний водою
значно менше повного об’єму мийки), умовно обсяг стоків можна прийняти 0,145л/с
скидання з одного крана. В цьому випадку підбір жировловлювача зводиться до
підрахунку кількості кранів і виборі жировловлювача потрібної продуктивності.