З кожним роком на Землі зростає обсяг забруднень, які скидаються людиною в навколишнє середовище в процесі своєї життєдіяльності. Все більше утворюється різних виробничих і харчових відходів, які потребують спеціальної технології утилізації.
Пройшли ті часи, коли підприємства харчової промисловості використовували тільки натуральну сировину. Тепер на них, в технологічних процесах, все частіше застосовуються різні харчові добавки, які кардинально змінюють властивості продуктів. У цьому ж напрямку відбувається розвиток і інших галузей промисловості, особливо таких як парфумерна, хімічна, машинобудівельна. Розробляються нові реагенти, всілякі присадки, штучні масла, жири. З більшістю з них природа вже не в силах впорається сама, що і призводить до різних екологічних катастроф.
Одним з видів таких важкопереробних відходів є жиромісткі стоки. Тому застосування жировловлювача на виробництвах, де скидають жиро-і масломісткі стоки – обов’язково! Це потрібно, в першу чергу, не для того щоб знизити кількість ремонтів каналізаційних мереж. А для того, щоб зменшити кількість жирів, які скидаються у водойми. Системи очищення господарсько побутових стоків не справляються з специфічними стоками, які містять жири, і така неочищена вода потрапляє в наші водойми.
Емульгуванні
масла і жири набагато легше води. Потрапляючи у водойми, ці домішки утворюють плівку,
яка важко руйнується. Тонка плівка з масла і жирів, яка утворюється на поверхні
річок і водойм, перешкоджає нормальному постачанню кисню рибам, водоростям і
інших формам життя. Такий згубний вплив призводить до загибелі живих організмів
або мутацій. Як підсумок такої техногенної дії – не можливість використовувати
водойми за призначенням.
Звичайно
можна використовувати тони хімічних реактивів для прочищення труб і розщеплення
всіх цих жирів, але не слід забувати, що вони також потраплять в систему
каналізації, а по ній і далі аж до водойм. І тоді можна з упевненістю сказати,
що з них принесе більше бід і шкоди екосфері.
Абсолютною
є тільки колосальна шкода, принесена і тим і іншим всієї навколишнього
екосистемі. У той же час застосування жировловлювача, нарівні з масло-і нафтовіддільники,
не тільки рятує водойми від загибелі, але і знижує періодичність ремонту
каналізаційних мереж і обладнання. До того ж велика частина жировловлювача
працює в автономному режимі, без споживання електрики і застосування хімічних
реагентів. Вимагає лише періодичної очистки від жиру і масла, а важка фракція з
жировловлювачів може служити відмінною сировиною для виготовлення добрив.
Експлуатаційні
вимоги до сепараторів жиру. (DIN1986-100)
1.
Стоки,
що потрапляють до жировловлювачів, повинні містити тільки тваринні жири і
рослинні масла.
2.
Не
допускається попадання в жировловлювач стоків з туалетів і дощової води з
зливостоків.
3.
Не
допускається попадання в жировловлювач стічних вод, що містять мінеральні
рідини.
4.
Встановлювати
жировловлювач слід максимально поблизу точки скидання стоків (мийки).
5.
Стічні
води, які надходять до жировловлювача, необхідно направляти в центральну
каналізацію і на очисні споруди.
6.
Жировловлювачі
повинні мати можливість підключення до вентиляції.
7.
Вхідні
труби без тиску, під ухилом 2% найбільш підходящі для подачі потоку в жировловлювач.
8.
Для
установки жировловлювача всередині будівлі необхідне добре провітрювання.
9.
Перед
жировловлювачем не допускається установка насосів, так як, при їх використанні
утворюється емульсія, яка не осідає або погано осідає, а потім виштовхується в
каналізацію. У разі неможливості відмови від застосування насосів, слід вибирати
насоси поршневого типу (помпи), а жировловлювач брати підвищеної продуктивності.
З запасом в обсязі, виходячи з характеристик насосного обладнання (наприклад –
в більшості посудомийних машинах пікове скидання стоків становить 2 – 4 л/с). Але
це не достатня характеристика адже посудомийна машина працює (зливає) воду не
постійно, а циклічно. Відповідно і жировловлювач повинен мати запас
внутрішнього обсягу для приймання стоків, хоча б в 10 разів більше обсягу, який
виливається за раз з посудомийної машини.
Приклад:
У кафе є дві мийки по 40 літрів на які потрібно встановити один загальний жировловлювач. Для звичайної ситуації досить було б встановити і модель сепаратора СЖ0,5-0,07 або СЖ0,5-0,09. Але за умови наявності ще і посудомийної машини, з об’ємом разового скидання стоків близько 15 – 20 л, при швидкості 2,5- 3, 5л/с, кращим було б встановлювати модель СЖ 1-0,1 або СЖ 1-0,15.