З кожним роком на Землі зростає обсяг забруднень, які скидаються людиною в навколишнє середовище в процесі своєї життєдіяльності. Все більше утворюється різних виробничих і харчових відходів, які потребують спеціальної технології утилізації.
Пройшли ті часи, коли підприємства харчової промисловості використовували тільки натуральну сировину. Тепер на них, в технологічних процесах, все частіше застосовуються різні харчові добавки, які кардинально змінюють властивості продуктів. У цьому ж напрямку відбувається розвиток і інших галузей промисловості, особливо таких як парфумерна, хімічна, машинобудівельна. Розробляються нові реагенти, всілякі присадки, штучні масла, жири. З більшістю з них природа вже не в силах впорається сама, що і призводить до різних екологічних катастроф.
Одним з видів таких важкопереробних відходів є жиромісткі стоки. Тому застосування жировловлювача на виробництвах, де скидають жиро-і масломісткі стоки – обов’язково! Це потрібно, в першу чергу, не для того щоб знизити кількість ремонтів каналізаційних мереж. А для того, щоб зменшити кількість жирів, які скидаються у водойми. Системи очищення господарсько побутових стоків не справляються з специфічними стоками, які містять жири, і така неочищена вода потрапляє в наші водойми.
Емульгуванні масла і жири набагато легше води. Потрапляючи у водойми, ці домішки утворюють плівку, яка важко руйнується. Тонка плівка з масла і жирів, яка утворюється на поверхні річок і водойм, перешкоджає нормальному постачанню кисню рибам, водоростям і інших формам життя. Такий згубний вплив призводить до загибелі живих організмів або мутацій. Як підсумок такої техногенної дії – не можливість використовувати водойми за призначенням.
Звичайно можна використовувати тони хімічних реактивів для прочищення труб і розщеплення всіх цих жирів, але не слід забувати, що вони також потраплять в систему каналізації, а по ній і далі аж до водойм. І тоді можна з упевненістю сказати, що з них принесе більше бід і шкоди екосфері.
Абсолютною є тільки колосальна шкода, принесена і тим і іншим всієї навколишнього екосистемі. У той же час застосування жировловлювача, нарівні з масло-і нафтовіддільники, не тільки рятує водойми від загибелі, але і знижує періодичність ремонту каналізаційних мереж і обладнання. До того ж велика частина жировловлювача працює в автономному режимі, без споживання електрики і застосування хімічних реагентів. Вимагає лише періодичної очистки від жиру і масла, а важка фракція з жировловлювачів може служити відмінною сировиною для виготовлення добрив.
Експлуатаційні вимоги до сепараторів жиру. (DIN1986-100)
1. Стоки, що потрапляють до жировловлювачів, повинні містити тільки тваринні жири і рослинні масла.
2. Не допускається попадання в жировловлювач стоків з туалетів і дощової води з зливостоків.
3. Не допускається попадання в жировловлювач стічних вод, що містять мінеральні рідини.
4. Встановлювати жировловлювач слід максимально поблизу точки скидання стоків (мийки).
5. Стічні води, які надходять до жировловлювача, необхідно направляти в центральну каналізацію і на очисні споруди.
6. Жировловлювачі повинні мати можливість підключення до вентиляції.
7. Вхідні труби без тиску, під ухилом 2% найбільш підходящі для подачі потоку в жировловлювач.
8. Для установки жировловлювача всередині будівлі необхідне добре провітрювання.
9. Перед жировловлювачем не допускається установка насосів, так як, при їх використанні утворюється емульсія, яка не осідає або погано осідає, а потім виштовхується в каналізацію. У разі неможливості відмови від застосування насосів, слід вибирати насоси поршневого типу (помпи), а жировловлювач брати підвищеної продуктивності. З запасом в обсязі, виходячи з характеристик насосного обладнання (наприклад – в більшості посудомийних машинах пікове скидання стоків становить 2 – 4 л/с). Але це не достатня характеристика адже посудомийна машина працює (зливає) воду не постійно, а циклічно. Відповідно і жировловлювач повинен мати запас внутрішнього обсягу для приймання стоків, хоча б в 10 разів більше обсягу, який виливається за раз з посудомийної машини.
Приклад:
У кафе є дві мийки по 40 літрів на які потрібно встановити один загальний жировловлювач. Для звичайної ситуації досить було б встановити і модель сепаратора СЖ0,5-0,07 або СЖ0,5-0,09. Але за умови наявності ще і посудомийної машини, з об’ємом разового скидання стоків близько 15 – 20 л, при швидкості 2,5- 3, 5л/с, кращим було б встановлювати модель СЖ 1-0,1 або СЖ 1-0,15.