Обслуговування – чистка як побутового жировловлювача під мийку, так і великого промислового жировловлювача (сепаратора жиру) полягає в регулярному видаленні накопичених жирів і важких фракцій, які осідають на дні жировловлювача.
При початковій експлуатації жировловлювача рекомендується, в звичайних умовах, перевіряти і згрібати опади один раз в місяць, чистити резервуар жировловлювача – не рідше 1-го разу на два тижні. Чистити резервуар промислового жировловлювача від опадів і жиру (відкачуванням фекальної цистерною) один раз в 2 місяці.
Важливо! Після кожного обслуговування сепаратор, перед експлуатацією, необхідно заповнити нежирною водою до технологічного рівня.
Після випробувальної експлуатації ці терміни можуть бути скорочені або збільшені, в залежності від кількості жиру, який виймається (відкочений, в разі використання пересувної фекальної цистерни) і кількості важких опадів до накопичувального резервуара сепаратора жиру.
Потрібно враховувати специфіку роботи закладів ресторанного господарства, коли, наприклад, в кафе один тиждень люди заходять лише поснідати, а на інший тиждень в кафе заброньовано на щоденні урочисті заходи.
Чистка жировловлювача – видалення жиру і осаду (шламів).
Якщо мова йде про невеликий жировловлювач під мийкою для невеликого кафе, ресторану, магазину чи котеджу, то витягнутий з жироловки невеликий обсяг жиру можна зібрати в сміттєвий пакет і відправити на смітник. Хоча це і не є правильним рішенням.
На Заході вже давно замислюються про використання таких вторинних відходів для повторної переробки їх в паливо або як сировину для виготовлення хімічних компонентів. Причому правильна, роздільна утилізація і збір такого роду відходів вітається і заохочується на рівні держави.
На жаль, в Україні існує дуже невелика кількість підприємств, що займаються збором і подальшою переробкою таких відходів, а при невеликій кількості їх послуги є абсолютно нерентабельними.
Зовсім інша справа – збір і утилізація сепарованих жирів з жировловлювачів їдальнь, ресторанів, супермаркетів і промислових харчових підприємств. Тут вже не обійтися звичайним сміттєвим пакетом!
Для збору, переробки та утилізації такої кількості жирових відходів не обійтися без спеціального обладнання, навченого персоналу і необхідних дозволів на проведення таких робіт, й утилізацію такого роду відходів.
Тому, для більш великих підприємств харчування та харчового виробництва, краще укладення договору про регулярне обслуговування Жировловлювачів (сепараторів жирів) і утилізацію зібраних жирів з професійною організацією, яка має ліцензію на проведення таких робіт.
Що відбувається якщо довго не чистити жировловлювач під мийкою? (Відео)